Op een zeilschool of bij je vereniging kun je CWO-zeildiploma’s halen. Net als bij zwemdiploma’s leer je steeds meer en word je steeds beter.
De CWO opleiding is opgebouwd in 3 niveaus.
CWO-1. Deze CWO opleiding is bedoeld voor zeilers die nog nooit gezeild hebben. Tijdens de opleiding worden de beginselen van het zeilen bijgebracht. Het diploma omvat de eenvoudige basisvaardigheden zoals het op- en aftuigen, het sturen, de bediening van de zeilen en het overstag gaan. Aangevuld met bijbehorende regels over veiligheid en enkele vaarregels op het water. Dit alles onder gunstige weersomstandigheden; een rustig vaarwater en een matige wind tot en met windkracht 3 Beaufort.
CWO-2. De cursisten, die deze opleiding volgen worden verondersteld de beginselen van het zeilen, zoals behandeld bij CWO 1, te beheersen. Het diploma omvat naast de deze basisvaardigheden ook boothandelingen zoals opkruisen, aankomen aan hogerwal, etc. Dit alles aangevuld met bijbehorende theorie. Alles onder redelijke weersomstandigheden; niet te druk vaarwater tot en met windkracht 4 Beaufort.
CWO-3. Dit diploma omvat zowel de basis- als de gevorderdenmanoeuvres zoals aanleggen aan hogerwal én lagerwal. Verder worden er bijzondere technieken en de beginselen van het wedstrijdzeilen behandeld. Dit alles onder redelijke omstandigheden, tot en met windkracht 5 Beaufort. Tijdens het CWO 3 zeil je je eerste wedstrijdjes.
Als je de wedstrijdjes heel leuk vindt, ga dan op zoek naar een watersportvereniging waar regelmatig clubwedstrijdjes voor Optimisten worden georganiseerd. Of misschien ben je al lid van zo’n vereniging. Vaak zijn de clubwedstrijdjes aan het einde van een zeilles. Het kan ook zijn dat een andere vereniging op dezelfde plas wedstrijdjes organiseert. Daar kun je dan met je groep aan mee doen. Kijken of jij en jouw groep de prijzen kunnen wegkapen. Wil je meer weten over wedstrijdzeilen kijk dan voor meer informatie bij de Wedstrijdzeiler op deze site.
Wedstrijdzeiler niveau
Vanaf CWO-3 kun je al je eerste wedstrijdjes zeilen. Daar kun je je verder ontwikkelen via de volgende niveaus.
Er zijn verschillende competenties toe te schrijven aan de A/B/C niveau-indeling voor wedstrijdzeilers. Je bereikt het gewenste niveau stapsgewijs wanneer je vorderingen maakt tot je alle competenties bezit. Je groeit van beginnend wedstrijdzeiler C, via B naar wedstrijdzeiler A-niveau.
Landelijke wedstrijden zijn meestal A-niveau. Toch kun je daar met B-niveau goed meezeilen, wanneer er gunstige omstandigheden zijn, passend bij je competenties.
- A-niveau
- Vergevorderde wedstrijdzeiler (stap III)
- Fleetrace: wedstrijdtijd voor snelste ca 45min
- 5 uur watertijd
- Uitdagende condities (Ruime Binnenwateren zoals IJsselmeer en Zeeland, Kustwateren, stromend water)
- Maximaal gemiddelde windsnelheid 25kts
- 4 fleetraces per dag
- Veelal nationaal en eventueel internationaal programma
- “Landelijke-Open” zeilers
- B-Niveau:
- Gevorderde wedstrijdzeiler (stap II)
- Minimaal CWO III (zeilopleiding),
- Fleetrace: wedstrijdtijd voor snelste ca 35min
- 3-4 uur watertijd
- Uitdagende condities (Binnenwateren zoals Hollandse Plassengebied, IJsselmeer)
- Maximaal gemiddelde windsnelheid 20kts
- 4 fleetraces per dag
- Veelal regionaal en eventueel nationaal programma
- “Combi-Wit” zeilers
- C-niveau:
- Beginnende wedstrijdzeiler (stap I)
- Optimist Groen
- Minimaal CWO II (zeilopleiding)
- Fleetrace: wedstrijdtijd voor snelste ca 20min
- Maximaal gemiddelde windsnelheid 15kts
- 3-4 uur watertijd
- klasse coach begeleiding en voorvaarboot
- Walpauze na ca. 1 1⁄2 uur (na 2-3 wedstrijden)
- Beschermde en separate driehoeksbaan (Hollandse Plassen en meren nabij haven)
- “Combi-Groen” zeilers