Via deze weg nemen wij je graag mee door ons NTT/JTT plan en het programma van volgend jaar. We gaan er dit jaar een nieuwe aanvulling aan geven. Het plan is tot stand gekomen door de samenwerking tussen het Watersportverbond en de OCN. In het plan staan verbinding, kwaliteit en transparantie centraal.
Wie zijn wij ?
Vast coach team
Sterre Vrijenhoek
Sterre Vrijenhoek werkt nu vier jaar als trainer en coach van het NTT/ JTT. Daarvoor was ze zes jaar actief als Optimist trainer bij verschillende andere organisaties: KWVL, RTC Noord en clinics bij Dinghycoach. Het NTT is voor haar als zeiler ook bekend, waar ze EK’s en een WK voer.
Teun in der Maur
Teun in der Maur is sinds vijf jaar actief als zeilcoach. Hij begon als coach voor het optimist selectieteam bij de KWVL en maakte vervolgens de stap naar
Dinghycoach, waar hij zich richt op internationale clinics en evenementen met Pim Stumpel. Daarnaast is Teun ook bekend als coach bij het Watersportverbond, waar hij onder andere betrokken is geweest bij het ILCA NTT. Als oud Nederlands kampioen Optimist, bracht hij veel uren in de boot door, onder andere op meerdere WK’s Optimist.
Stefan de Vries
Stefan de Vries brengt veel coach ervaring mee. Hij trad op bij meerdere buitenlandse clubs als Optimist coach en deed veel als coach en trainer voor het verbond: van het coachen van het ILCA NTT tot het begeleiden van Pieter Jan Postma op de Olympische Spelen in London
Specialisten :
Door de samenwerking met het Watersportverbond hebben we toegang tot een unieke groep specialisten, die ons in staat stelt om naast de watertraining op specifieke onderdelen hoge kwaliteit te leveren.
Fysiek
Yorick Verzijden is dé specialist op het fysieke vlak van zeilende kinderen. Yorick is kinderfysiotherapeut en zeil trainer/ coach 4+. Hij heeft niet alleen de papieren, maar ook de ervaring en kennis om in te schatten welke fysieke training er nodig is om in de boot op een verantwoorde, fitte en plezierige manier bezig te zijn!
Regels
Josje Hofland is sinds 1991 internationaal jurylid en in die hoedanigheid 4x naar de Olympische Spelen geweest. Daarnaast is zij voormalig umpire. Ze was lid van het Racing Rules Committee en jurylid/umpire bij meerdere America’s Cups, waaronder Chief Umpire in de Challenger Finals en Deputy Chief Umpire in de America’s Cup Match.
Mentaal
Marieke Bender is een expert in prestatiegedrag binnen de sportwereld. Als sportpsycholoog VSPN® en GZ-psycholoog (BIG) brengt ze waardevolle expertise mee op dit gebied. Met haar uitgebreide kennis en ervaring bij NOC*NSF begeleidt ze onder andere topsporters, coaches en ouders.
Voeding
Leontine van Meggelen is vaste diëtist van het watersportverbond en biedt begeleiding aan topsporters in samenwerking met medische teams en heeft ervaring met diverse nationale teams zoals het Nederlands zeil-, volleybal-, en schaatsteam, evenals atleten uit verschillende disciplines.
Topzeilers als voorbeeld
Allianz Kernploeg: doordat het Optimist NTT onderdeel is van het Watersportverbond is het mogelijk om gebruik te maken van de grote voorbeelden van onze zeilsport. De kernploeg leden hebben aangegeven graag een rol te willen vervullen in het delen van hun kennis en ervaring, door terug te gaan naar dé plek waar het voor een groot deel van hen ook allemaal begon: de optimist!
Het programma
Verbinding
Een van de pijlers is het zoeken van verbinding. Verbinding maken met andere Optimist teams (nationaal en internationaal), met andere NTT’s en met de topzeilers en andere coaches van het Watersportverbond.
De verbinding start uiteraard met een goede teamspirit. We gaan dit jaar van start met twee weekenden teamzeilen, waar we meteen aandacht kunnen besteden aan een verbindende teamcultuur: op het water én op de wal. We willen een veilig en goed sportklimaat bieden met fijne omgangsvormen in het team en naar buiten. Hier wordt veel aandacht aan besteed, zodat iedereen zichzelf kan zijn en plezier en talentontwikkeling maximale aandacht kunnen krijgen.
Verbinding komt ook veelvuldig terug in de rest van het programma. Het is belangrijk om verbinding te zoeken met de verenigingen. Dit is waar we als NTT namelijk op voortbouwen. Een deel van de trainingsmomenten zal dus ook plaatsvinden op de verenigingen. De kinderen kunnen daar veelvuldig met elkaar trainen, het leuk hebben en elkaar beter maken!
Daarnaast wordt er verbinding gezocht met alle andere teams van het Watersportverbond. Zo trainen we in de winter samen op Lanzarote en zijn we ‘s zomers veel in Scheveningen te vinden. Zo zal naast de verbinding ook kruisbestuiving van kennis plaatsvinden. De coaches hebben door het jaar heen veel contactmomenten met de andere NTT coaches en het Watersportverbond, om zo ook de overstap naarandere klassen te stroomlijnen. Het topsportcarrière pad van de optimist zeiler start in de optimist, maar dezelfde lijn loopt door in de andere klassen. Samen werken we aan ‘sailors for life’.
Bovendien is het belangrijk om internationaal verbinding te zoeken. Enerzijds doen we dat door internationale coaching experts in te zetten bij trainingsweken. Anderzijds biedt het programma drie internationale wedstrijden (Malta, Valencia en Garda) waar er getraind en geracet kan worden met andere top Optimist teams.
Kwaliteit
Het vaste coachteam brengt veel kennis, kunde en ervaring met zich mee. Daarnaast heeft het Watersportverbond beschikking over diverse experts die ingezet gaan worden om binnen het programma specialistische begeleiding te bieden. Zo hebben onder andere Pim Stumpel, Bocha Pollitzer, Afrodite Zegers en Marc de Haas aangegeven hun steentje te willen bijdragen aan het Optimisten programma. Maar ook voor het walprogramma kijken er hoogwaardige specialisten mee. De experts zullen op verschillende gebieden ondersteunen en motiveren; een Team Allianz zeiler kan als voorbeeld of motivatie dienen door zijn of haar verhaal te delen.
Yorick Verzijden gaat de fysieke begeleiding doen, zodat er een leuk en verantwoord programma ligt om de zeilers klaar te maken voor het wedstrijdseizoen. De nauwe samenwerking met verschillende coaches, experts en voorbeelden resulteert in een kwalitatief en complementair programma.
Er is bewust voor gekozen, zowel in het NTT- als het JTT-programma, om zo veel mogelijk gebruik te maken van trainingsblokken. In een gehele week kunnen we nóg meer stappen maken dan in drie losse weekenden. Dat is terug te zien in de startweek, het zomer trainingskamp in Scheveningen, de meerdaagse OCN clinics én de trainingsweken op Lanzarote.
Met zorg zijn kwalitatieve trainingslocaties en wedstrijden bepaald. Zo is Lanzarote een uitstekende plek om trainingsweken te organiseren. Enerzijds omdat de plek een extreem hoge windzekerheid heeft, anderzijds omdat je de omstandigheden kunt afstemmen op het specifieke doel van de training. Zo kan je golven opzoeken door wat verder de zee op te gaan, maar ook onder het eiland blijven voor wat vlakker water. Bovendien is de temperatuur in de winter aangenaam, waardoor dit geen beperkende factor vormt voor de lengte van de training. Daarom is de locatie tweemaal terug te vinden in het winterprogramma. Naast de trainingsweken zijn er in de winter ook mogelijkheden om op internationaal vlak te toetsen waar de knelpunten liggen. Deze wedstrijden worden gezien als trainingswedstrijden. De Euromed (Malta) en Opti Orange (Valencia) staan in het facultatieve programma. De keuze voor één of beide wedstrijden hangt af van de behoefte en leerpunten van iedere individuele zeiler.
In de zomer maken we gebruik van de thuishaven in Scheveningen. Dit biedt een uitgelezen kans om stappen te zetten met golven en stroming. Met alle Allianz kernploeg zeilers op fietsafstand, kunnen specialisten eenvoudig hun steentje bijdragen. Tijdens de kwalitatief hoogwaardige Nieuwpoortweek kan er gespard worden met een internationaal wedstrijdveld, waarna de aandachtspunten met vergelijkbare condities getraind worden tijdens de trainingsweek in Scheveningen.
Om de kinderen klaar te stomen voor de wedstrijden is er, wanneer mogelijk, gekozen om de week voor de wedstrijden in het programma op de betreffende locatie te trainen. Zo kunnen de zeilers op een ontspannen manier wennen aan de omstandigheden en optimaal voorbereid aan de start verschijnen. Echter, soms is rust belangrijker belangrijker dan trainen. Daarom biedt het programma ook “vrije” weekenden, zodat de zeilers daarna met frisse focus en plezier weer terug in de boot kunnen stappen!
Transparantie
Transparantie over de werkwijze en het programma staan centraal. Dit houdt in dat er altijd duidelijkheid is over de inhoud en structuur van de trainingen. Bij iedere training staan specifieke onderwerpen centraal, waarbij het voor de zeilers en hun ouders helder is wat er wanneer getraind wordt. Zeilers weten tijdig wat er van hen verwacht wordt, zodat zij zich optimaal voorbereiden. Ook van ouders wordt er verwacht dat zij hun steentje bijdragen Bij aanvang zullen er duidelijk verwachtingen geschept worden. Zo zal er een heldere planning gemaakt en nageleefd worden.
Om hier alvast invulling aan te geven willen we middels dit plan duidelijkheid geven over de jaarkalender 2024-2025 (zie bijlagen). Vaste contactmomenten met coaches zorgen ervoor dat er continuïteit en voorspelbaarheid is in de communicatie. Deze structuur in de manier van werken creëert rust en ruimte voor focus, zowel tijdens trainingen als in de voorbereiding op wedstrijden. Dit helpt de zeilers niet alleen fysiek, maar ook mentaal om klaar te zijn voor de uitdagingen die ze op het water tegenkomen.
Vragen ?
Bij vragen kun je contact opnemen met Sterre Vrijenhoek hoofdcoach@optimist.nl.
Tot op het water,
Het team
Sterre Vrijenhoek,Teun in der Maur, Stefan de Vries, Jacco Koops, Bart van Roessel, Rogier Vos, Paul Wismeijer, Elmar Pigeaud.
Planning NTT 2024 / 2025
In deze PDF kan je de planning van het komende seizoen voor het NTT vinden
Planning JTT 2024 / 2025
In deze PDF kan je de planning van het komende seizoen voor het NTT vinden